Projecten

Erkentelijkheid voor de vrijwilligers

Al vele jaren zetten tientallen vrijwilligers zich in om ons aller heerlijke tuin te bewerken, te onderhouden en toegankelijk te houden voor het publiek. Het voortbestaan ervan hangt mede af van hun niet-aflatende inzet. Op de site botanischetuinzuidas.nl is onder het hoofdje “Over ons” meer te lezen over hun werk en over de mogelijkheden zelf vrijwilliger te worden.
Namens de donateurs zorgt het Vriendenbestuur voor blijken van waardering voor de waardevolle zorg en inzet door de vrijwilligers. Desgewenst worden reiskosten vergoed. We regelen gezellige ontmoetingen met een drankje en een hapje. In mei 2017 ontvingen alle circa veertig vrijwilligers een exemplaar van het schitterende boek over het jaar van de botanische tuinen (zie botanischetuinen.nl), met daarin ook een hoofdstuk over de Botanische tuin Zuidas. Nieuwe donateurs krijgen dit boek trouwens als welkomstgeschenk. En het is te koop in het winkeltje in onze tuin.
De Vrienden zorgden verder bijvoorbeeld ook voor een nieuwe en verantwoorde inrichting van de kantine van personeel en vrijwilligers.

Aanzien van de tuin

De VU heeft de entree van de tuin prachtig opgeknapt. De nieuwe poort is majestueus, speels, veilig en tegelijk uitnodigend. De Vrienden hielpen bij het selecteren van de kunstenaar en betaalden mee aan het fraaie hek. Ook het winkeltje en bijbehorend terras zijn gepimpt. De Vrienden betaalden ook hieraan mee. Het kassencomplex uit de oude hortus is gesloopt en een nieuwe relaxplek met veel ruimte en twee fonteinen is ontworpen. De Vrienden betaalden de nieuwe aanplant in dit “Klein Versailles”. De versleten tropische kas is omgetoverd tot wintertuin, die verhuurd wordt voor diverse bijeenkomsten en evenementen. De Vrienden betaalden de vergadertafels, vervaardigd van het hout van de bomen die helaas moesten sneuvelen bij de vernieuwing van de tuin.

Publiek in de tuin

Vrienden, vrijwilligers en bezoekers weten natuurlijk heel goed hoe mooi en bijzonder onze natuurtuin is. Maar de Vrienden willen dat graag met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom financieren we evenementen die de tuin breed bekendmaken. Jaarlijks is er het Cliviafestival en verwante kunstprojecten.
www.clivia.nu / https://nl-nl.facebook.com/cliviafestival/
We werken verder graag mee aan open dagen en overige publieksactiviteiten die de tuin organiseert.

De tuin van het VUmc

Wie in het VUmc moet zijn, kan profiteren van onze tuin. Verpleegkundigen eten tussen de middag in alle rust op onze steigers hun boterhammetje. Doktoren ontspannen tussen bloemen en planten. Familie en vrienden komen hier tot zichzelf. De Vrienden maken de band tussen tuin en VUmc beter zichtbaar.
Namens de Vrienden schonk professor Erik Scherder in de zomer van 2017 een play-me-vleugel aan het ziekenhuis om de weg te wijzen naar onze heilzame plek.
Lees het verslag in Ad Valvas

De tuin van de VU

Studenten en personeel van de VU weten de weg te vinden naar de botanische tuin. Bezinning, ontmoeting, verbinding, overleg, ontspanning. De Vrienden helpen op deze wijze een beetje de vergroening van de wetenschap te faciliteren.

Internationale toegankelijkheid

Een tuin als de onze heeft vooral betekenis als bekend is wat er allemaal te zien en te ervaren is. Daarom financieren de Vrienden de inventarisatie en digitalisering van onze uitgebreide en unieke collectie. Dit kostbare, maar dringend noodzakelijke project maakt het mogelijk dat iedereen, waar ook ter wereld, weet wat voor schatten hier geherbergd worden.

Trots

De Vrienden financierden boekjes, een fotocollectie en de film Zentuin in de Zuidas, om te laten zien dat er zoveel geweldigs valt te beleven.
Kijk hier “Zentuin in de Zuidas