Over ons »

Wij zijn Vrienden van de Botanische tuin Zuidas. Uit gedeelde liefde voor deze tuin hebben we ons destijds als vrienden van de toenmalige Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit verenigd in een stichting. Het bestuur van deze stichting verzamelt en beheert al dertig jaar donaties en besteedt deze zo goed mogelijk in het belang van de Botanische tuin Zuidas.

De tuin is een groene oase, een verrassend kleinood, een verademing en rustpunt in een zeer druk gebied. De tuin ligt naast de campus van de Vrije Universiteit, vlak achter het VUmc. Op de site botanischetuinzuidas.nl is veel te vinden over deze groene parel op de Zuidas: adres, bereikbaarheid, openingstijden, actualiteit, activiteiten, aanbiedingen, achtergronden, foto’s, weetjes.

Geschiedenis

De Hortus Botanicus is in 1967 aangelegd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Deze functie is de laatste jaren echter vrijwel geheel verdwenen. Lange tijd zag het er daarom naar uit dat de tuin moest wijken voor urgente voorzieningen voor VU en VUmc. Maar inmiddels is het besef van de unieke historische, culturele en recreatieve waarde van de tuin gelukkig breder doorgedrongen. Als onderdeel van een groene universiteitscampus en in de achtertuin van een groot academisch ziekenhuis is de Botanische tuin Zuidas onmisbaar geworden voor onder meer studenten, onderzoekers, artsen, (ambulante) patiënten, hun verzorgers en familie. In april 2017 heeft de Hortus-VU daarom een doorstart gemaakt als Botanische tuin Zuidas. Alle betrokkenen, waaronder ook de gemeente Amsterdam, zetten zich in voor een duurzame toekomst op de Zuidas. De vele honderden Vrienden zijn hier natuurlijk heel blij mee en we blijven de tuin enthousiast ondersteunen als natuurlijke plek tussenoprukkend beton en asfalt.

Bestuur

Het bestuur van de stichting (KvK 41210074) bestaat uit onbetaalde vrijwilligers.

Voorzitter: mw J.C.J.G.B. Kuitert
Penningmeester: mw N. van den Bogerd
Lid: 
mw A. van Bracht
Secretaris: mw. W.M. van der Flier